Kurk versus schroefdop
Kurk versus schroefdop
Een paar interessante getallen over de kurkproblematiek.
Wereldwijd wordt jaarlijks 22,5 miljard liter wijn geconsumeerd. Hiervan komt 13,8 miljard liter in flessen. Dat houdt in dat er jaarlijks 18 miljard flessen gevuld worden, waarvan 41% met natuurkurk.
Een natuurkurk heeft ongeveer 800 miljoen poriën.
Er zijn wereldwijd ongeveer 2.2 miljoen hectare kurkbos (33% in Portugal en 23% in Spanje).
De jaarlijkse productie is ongeveer 340.000 ton.
Kurk wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik (Quercus suber L.) in landen rond de Middellandse Zee. De bomen leven ongeveer 200 jaar. Wanneer de kurkeik ongeveer 25 jaar oud is word de schors geschild en verwerkt tot producten van kurk. De eerste 2 oogsten leveren een mindere kwaliteit. Na het schillen duurt het 9 jaar voor de schors zo dik is, dat er weer kurk van kan worden geoogst.
Schroefdop populair
Steeds meer wijnen worden afgesloten met een schroefdop in plaats van een kurk. In de toekomst zal het gebruik van de schroefdop steeds meer toenemen. Zowel bij eenvoudige als bij exclusieve wijnen. Hoewel het gevoelsmatig even wennen zal zijn, zijn er veel redenen waarom een schroefdop de voorkeur verdient boven de natuurkurk.
Ten eerste wordt de natuurkurk steeds schaarser.
De tweede en misschien wel belangrijkste reden is dat de wijn die met een kurk wordt afgesloten, altijd onderhevig is aan de inwerking van zuurstof en kans loopt op bacteriële infecties. Dit heeft te maken met het feit dat kurken uit materiaal bestaat wat na verloop van tijd vergaat. Omdat het een natuurproduct is dat zuurstof doorlaat, zal er altijd een mate van onvoorspelbaarheid zijn met betrekking tot de conditie van de wijn. Goed om te weten is dat er voor de ontwikkeling van de wijn geen zuurstof nodig is.
Bij gebruik van schroefdoppen worden de risico's tot een minimum teruggebracht. Door de schroefdop gelden voor alle flessen dezelfde condities. Zeker witte wijnen bleken zeer gebaat bij deze nieuwe vorm van afsluiting. Ook rode wijnen hebben voordeel bij een schroefdop, omdat deze het risico van kurkinfectie uitsluit.
Betrouwbaar
De schroefdop heeft behalve de grote betrouwbaarheid van de kwaliteit van de wijn ook nog het praktische voordeel dat het openen en sluiten van de fles in een handomdraai gebeurt.
Verder hoeft de wijn niet meer liggend te worden bewaard, wat ook zijn voordelen kan hebben. Tegenwoordig kunnen kwalitatief goede wijnen met schroefdop al tot 10 jaar bewaard worden. De verwachting is dat in de komende jaren de natuurkurk helemaal zal verdwijnen.
(bron: www.paulvetter.com)