De Merlot druif
De Merlot druif
Merlot is een blauwe wijndruif die over de hele wereld in wijnen wordt gebruikt. Deze soort komt uit de Franse Bordeaux-streek, onder andere in de Médoc, waar Cabernet Sauvignon domineert, maar ook in Pomerol en Saint-Émilion. Merlot heeft grotere druiven dan Cabernet Sauvignon en heeft een dunnere schil. Men denk t dat de naam Merlot genoemd is naar de merel.
Merlot wijnen zijn door geur en smaak te herkennen aan rode vruchten zoals: kersen, bessen en pruimen. De wijnen van de Merlot zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de Cabernet Sauvignon en het tanninegehalte is veel lager. Daardoor zijn ze over het algemeen makkelijker en jonger te drinken. Merlot wijnen hebben veel smaak.
Deze druivensoort wordt soms toegepast in rosé wijnen zoals in de Côtes de Gascogne.
In Californië worden grote hoeveelheden Merlot druiven geoogst en tot wijn verwerkt. Hier ontdekte men dat Merlot niet alleen in cuvé wijnen ( wijn uit een mengsel van druivensoorten) maar ook op zichzelf een aangename wijn kan zijn. Deze ontdekking leidde in de jaren zeventig tot het commerciële succes van Merlot wijnen.
Merlotwijn komen ook uit landen als (vooral in het noordoosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het Merlot-areaal het laatste decenium enorm is uitgebreid - en Zuid-Amerika, vooral in Chili.
(Bron: Wikipedia)